ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ο Παλμός Ζωής δημιουργήθηκε από εθελοντές ιατρούς, νοσηλευτές και απλούς πολίτες που στηρίζουν την εξάπλωση της γνώσης στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σε συνεργασία με το European Resuscitation Council (ERC) .

Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 Ευρωπαίοι πέφτουν θύματα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, π.χ. στο δρόμο, στο χώρο εργασίας, κατά τη διάρκεια άσκησης ή άλλης στρεσσογόνου δραστηριότητας. Οι περισσότερες όμως εξωνοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν στα σπίτια των θυμάτων. Μέχρι σήμερα, λιγότεροι από 1 στους 10 αυτών των ασθενών επιβιώνουν.

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους πολίτες αυξάνει την επιβίωση 2-3 φορές, εφαρμόζεται όμως μόλις σε 1 από τις 5 περιπτώσεις εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Αυξάνοντας το ποσοστό αυτό, 100.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν σε όλη την Ευρώπη στη διάρκεια ενός έτους. Η Ελλάδα δυστυχώς συγκαταλέγεται στις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους μάρτυρες επεισοδίων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής.

H ΚΑΡΠΑ, όπως εφαρμόζεται σήμερα, αναπτύχθηκε τις δεκαετίες 1950 και 1960, ενώ οι πιο πρόσφατες οδηγίες ανανεώθηκαν το 2021.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, η Ευρωπαϊκή  και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία, έχουν αναπτύξει συγκεκριμένους αλγόριθμους για την εφαρμογή Βασικής Υποστήριξης της Ζωής, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Άμεση και ταχεία αναγνώριση της καρδιακής ανακοπής
  • Άμεση και ποιοτική εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, με εφαρμογή καλής ποιότητας θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοών διάσωσης
  • Ελαχιστοποίηση των παύσεων στην εφαρμογή των θωρακικών συμπιέσεων
  • Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AEA) εφόσον είναι διαθέσιμος, το συντομότερο δυνατό
  • Κλήση εξειδικευμένης βοήθειας το συντομότερο δυνατό

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον χάρτη ΑΕΑ στην Ήπειρο στο https://kolioskardiologos.gr/aedsioannina/ .

Όλοι οι εκπαιδευτές είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι και η δράση τους είναι εθελοντική.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τον χάρτη ΑΕΑ στην Ήπειρο στο: 
https://kolioskardiologos.gr/aedsioannina/